Prelex Consult
Wwft training en auditing

Wwft Nieuws


Terug naar overzicht

12-04-2025

Zorgfraude en (gewoonte)witwassen.

In deze recentelijk door het Gerechtshof Den Haag gepubliceerde zaak uit 2022 (naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad), blijkt dat de verdachte werkzaam was bij of voor de zorginstelling, waarvan haar zoon - en tevens medeverdachte - de directeur was. Binnen de zorginstelling heeft jarenlang grootschalige fraude met PGB-gelden plaatsgevonden. Om te verhullen dat geen of te weinig uren zorg waren verleend aan de PGB-budgethouders is een valse bedrijfsadministratie gevoerd.

Door het voeren van die valse bedrijfsadministratie kon ruim € 500.000 worden onttrokken aan de zorginstelling. Van dat bedrag is ruim € 320.000 mede door de verdachte witgewassen. Gelet op de omvang en intensiviteit waarmee dit is gebeurd is sprake van gewoontewitwassen.

De verdachte heeft met haar handelen misbruik gemaakt van gemeenschapsgeld bedoeld voor de zorg van de cliënten van de zorginstelling. Zij heeft daarbij geen oog gehad voor de schadelijke gevolgen hiervan voor de regeling van het PGB in het algemeen en voor de betreffende budgethouders in het bijzonder, die met behulp van een PGB op een adequate manier in hun zorgbehoefte hadden moeten kunnen voorzien. Aldus zijn aanzienlijke geldbedragen ten onrechte bij de verdachte en de medeverdachte terechtgekomen.

Het witwassen van crimineel verkregen vermogen vormt bovendien een aantasting van de legale economie. Het hof rekent dit alles de verdachte zwaar aan.

Uit een aanvulling door het hof op de door de rechtbank gebezigde bewijsmiddelen in deze zaak blijkt nog dat er betalingen plaatsvonden aan personen die niet op de aangifte loonheffing stonden van de zorginstelling en dat kennelijk voor het bewijs relevante WhatsApp-berichten van de verdachte door de medeverdachte zijn doorgestuurd naar de boekhouder.

De uitspraak van het Gerechtshof Den Haag kunt u inzien via onderstaande link.

Uitspraak: Gerechtshof Den Haag



Terug naar overzicht